Pořizuji motokolo - Jak je to opravdu s tím řidičákem?

Kde koupit, na co se zaměřit, jaký typ, ...

Moderátoři: j-z, Velkocus

Odpovědět
David Král

Pořizuji motokolo - Jak je to opravdu s tím řidičákem?

Příspěvek od David Král »

Ahoj, na trhu jsou opravdu pěkná a praktická motokola, ale zdá se mým letmým studiem legislativy, že čím je motor integrovanější, tím vyšší legislativní nároky na přihlášení, STK, pojištění a řidičák bez ohledu na výkon, kubaturou a rychlost
Na stránkách jednoho českého výrobce přestaveb do jízdních kol jsem našel dokonce nějaké legislativní okénko, ze kterého vyplývá, že jediný legální způsob přenosu výkonu bez formalit je třecí váleček a podporují to i některá vyjádření Policie tam citovaná. Jiná vyjádření Policie hovoří o snadno odnímatelném motorku po jehož odnětí bude jízdní kolo bez úprav a větší námahy fungovat jako kolo.

Z výše uvedeného by vyplývalo, že jediný způsob by snad byl opravdu jen nasazovací sundavací motorek s válečkem a jakákoliv jiná optimalizace kola pro motorový pohon třeba z výroby z něj dělá moped, což by znamenalo že veškerá dovážena Čína jako motokola už jsou mopedy.

Jaké jsou vaše názory, určitě zde bude někdo, kdo legislativu zná lépe než já a budu rád za konzultaci, řada by občas využila i moje paní ale nemá řidičák.
Naposledy upravil 1 dne David Král; celkem upraveno 0x.
David Král

Re: Jak je to opravdu s tím řidičákem?

Příspěvek od David Král »

Ještě doplňuji že je to zásadní otázka, protože kdyby Policie posoudila motokolo jako moped a řídila by ho osoba bez ŘP, je to celkem velký průser po právní stránce.
Odpovědět