Nestartuje

Diskuze nad technickými problémy

Moderátoři: j-z, Velkocus

Odpovědět
Mirekzvonar
Příspěvky: 1
Registrován: úte 09. črc 2019 6:31:56

Nestartuje

Příspěvek od Mirekzvonar »

Caute jsem tu nový a měl bych prozbu před 2 měsíci jsem si pořídil od známého motokolo fajne stroj ale teď mi přestal startovat má snahu ale prostě nic nevíte co by to mohlo dělat karbec jsem vyfoukal jiskru dává pěknou svíčka je mokrá ale prostě nic ani skub co by to mohlo být za dřeně to taky není nějaka ráda dekuji


jiri

Re: Nestartuje

Příspěvek od jiri »

Trochu víc popsat. Co dělá motor když se ho snažíte nahodit? Má snahu točit? Mohlo by to být špatné lamelové obložení na spojce.


Amil
Příspěvky: 1
Registrován: sob 13. črc 2019 19:28:11

Re: Nestartuje

Příspěvek od Amil »

Ahoj mám dva dny nové kolo chopper dva dny jelo teď nestartuje. Když se ho snažím nastartovat a přestanu šlapat tak během pár vteřin dobubla za škube a zdechne v podstatě nedochází ani k v žádné reakci na točení plynem tečka prosím o radu protože eshop z kterého jsem koupil to kolo se mnou nekomunikuje a já nevím co mám dělat. U mě je navíc problém že jsem nikdy neměl motorku a tak tomu vůbec nerozumím. Dva dny mi to jelo a třetí den už to nechytá. Děkuji za odpověď pokud možno co nejrychlejší Milan


kuttil
Příspěvky: 53
Registrován: stř 03. zář 2014 21:52:49

Re: Nestartuje

Příspěvek od kuttil »

Ahoj zkusil bych se podívat po startování motoru na svíčku ,jestli je mokrá od benzínu ,tak to znamená,že jde benzin do motoru a je potřeba zkusit ,jestli háže svíčka jiskru a pokud ne,tak je potřeba výměnit svíčku nejlépe za Brisk N15C


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

Čau mám takový problém do teď vše v pohodě to že mě to bralo 3l na sto bohatá směs na to jsem si už nějak zvykl. Jde o to že večer sednu na kolo a jedu do práce, vše v naprostém pořádku. Ráno chci kolo nastartovat a ono nic prostě takový mrtví tah jako bych Zapoměl po vyčištění svíčky nasadit fajfku. Ze začátku to jako by chtělo naskočit ale nic se neděje. Vyčistil jsem karburátor trysky sání svíčku. Jiskru hází prej ale nemusí zapalovat u vnitř. Tak prosím o radu je to 48 a ma najeto cca 1500 km do teď nic, pochopím když to zdechne za jízdy a nenaskoci.


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

Pánové cca 4 otázky, žádná odpověď, je sice super ze jsou tu tokoví co tomu rozumí, a zda se jim otázka třeba trapná, ale pokud tomu člověk nerozumí, od toho tu je téhle web, pokud si myslíte že otázka je zbytečná, tak to tu můžete zavřít. Člověk se vše učí, já třeba rozumím elektronice počítačům a nikdy by mě nenapadlo, když vím, neodpovědět. Je to proste slušnost, nenapsat ani čárku, se mě zda dosti za trapné, a ano vím, že jsou tu lidi kteří tomu rozumí, až moc dobře, proto mě udivuje že neporadí začátečníkovi a dělají mrtvé brouky, no nic třeba se dozvím, něco někde jinde, tady určitě ne.


Uživatelský avatar
nulrum
Příspěvky: 109
Registrován: ned 23. říj 2016 0:51:51

Re: Nestartuje

Příspěvek od nulrum »

Zkousel jsi to startovat bez filtru sani, jestli ti tam jde dost vzduchu. Další možnost je nekvalitni benzin, slabá jiskra na svicce. Ono je to tisic veci ktere se s citaji a vysledek je ze "to" proste nenaskoci. Ma to alespon snahu to obcas naskocit?


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

Čau, díky za reakci, někdy hned ze začátku to jakoby zaškube jako by to chtělo naskočit a potom už nic takový ten mrtvý tah, jak jsem popisoval víše. Jediné co jsem nezkoušel je nova svíčka, ale stara jiskru dává, ale nepovím ti jestli tu správnou. Ještě jedna věc, hodně dost oleje je u pevnostních šroubu jak je svíčka, to ale děla od začátku, celkově toho oleje je dost všude. Těsnění pod hlavou? Jak poznám dobrou kompresi? Mírný kopeček a kolo se da samo do pohybu, cukavým pohybem.


Michal321

Re: Nestartuje

Příspěvek od Michal321 »

Je po pokusu o start svíčka suchá nebo mokrá? Po rozborce a sborce karburátoru můžeš snadno dovnitř zavřít nejakou nečistotu. Jakou má svíčka barvu? (černá=moc bohatá, hnědá=akorát, šedá=moc chudá směs) Možná máš motor utopený, zvlášť když ti padesátka žere 3 na sto. Moje osmdesátka bere 2,3 na sto. Tipuju, že jsi při dřívějších startech nepotřeboval sytič a motor naskakoval na pár metrech.
Pokud se motor chvíli snaží, znamená to, že tu chvíli má, co potřebuje. Zkus poštelovat jehlu na chudší směs.
Vyčisti svíčku nebo dej novou (N17). Zkus start se sytičem i bez něj. Můžeš motoru dát ochutnat čistý benzín.

Jak na kompresi? Na rovném asfaltu kolo tlačím rychlostí líné chůze. Odpor kola roste a pak povolí/škubne dopředu. Na zaprášeném asfaltu se mi zadní kolo smýkne (rozeta 36 zubů). Pak je cítit lehký odpor při přefuku kanálkem kolem pístu. S vyšroubovanou svíčkou zůstane znatelný jen ten přefuk a kolo jde tlačit lehce. Jestli při startu kolo klade cukavě odpor, tak motor kompresí. Zkušenější motokolaři třeba poradí něco lepšího.


molca
Příspěvky: 50
Registrován: ned 28. dub 2019 21:51:24

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca »

ahoj svicka je asi sucha nejaka kapka tam je cira mozna olej, proste smrdi po benzinu, pokud byla zima teplota cca 10 stupnu startovalo to ze sytičem bez nej bych to mozna nastartoval ale trvalo by to dele, teploty cca nad 15 stupnu na fleku jak zahraty motor 5-10m? Karburator několikrát cisten vymenen od známého který fungoval.
Mozna bude problém v civce nenapsal jsem ze jsem dva krat zmokl, ale cca dva dny bez problemu, mezi krytem civky nepatrne množství benzinu gufero nevim. Po vytazeni magneta jsem vytahl i gufero. No nevim cim by to mohlo byt mam obednane gufera a civku pokud tohle nepomuze tak fakt uz nevim.


Michal321

Re: Nestartuje

Příspěvek od Michal321 »

Zkontroluj ještě spojku. Mě trochu prokluzovala právě v tom kritickém okamžiku startu, kdy je potřeba do motoru nejvíc "kopnout". Jakmile motor chytil, jelo to normálně. Než jsem ale na problém přišel....
Zkus před startem stříkačkou cáknout několik mililitrů benzínu rovnou do trubky sání (bez filtru skrz karbec). Motor se asi utopí, ale prvních pár desítek metrů uslyšíš a ucítíš, jestli se mu bude chtít naskočit.
Benzín u magneta nemusí nutně prosakovat skrz gufero, ale mezi karburátorem a trubkou sání. Pak steče zvenku po motoru.
Cívka magneta může mít špatný kontakt na kostu. Je to dvoucentimetrový drát od černého kabelu na cívce k očku na šroubek. Vyzkoušej to s tou novou cívkou, až dorazí.
Každopádně i u půjčeného karburátoru zacvič s jehlou. Stačí jiný náklon karburátoru a udělá to hodně.

Magneto si dobře zatěsni. Plastovou průchodku na kabely vyndej a zahoď. Kabely omotej samovulkanizační páskou - nejdřív trošku každý extra a pak oba dohromady. Udělej z pásky kolem kabelů takovou podlouhlou bambuli, aby šla nafest nacpat do díry po průchodce a vyčnívala trochu dovnitř a trochu ven. Když tu bambuli během nacpávání probodneš nebo natrhneš, nevadí. Tenhle materiál po pár dnech sám sroste na jednolitý kus gumy. Nech to pár dnů sednout si a pak zvenku tu vzniklou gumu napatlej chemoprénem. Stejně tak chemoprénem zvenku objeď víčko magneta. Po zaschnutí radši ještě jednou. Neboj se, v případě potřeby víčko půjde sundat dobře. Samovulkanizačkou zabal i konektory od magneta a výstupy kabelů z CDI. Budou naprosto vodotěsné.
S vulkanizačkou se pracuje tak, že se kousek uřízne, sundá krycí fólie, páska se natáhne jak žvejkačka a natažená omotává. Dobré je navrch jí ještě omotat obyčejnou izolačkou, aby byla přitlačená sama k sobě. Jenom se na pásku během práce nesmí dostat mastnota, voda a prach.


molca
Příspěvky: 50
Registrován: ned 28. dub 2019 21:51:24

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca »

Zdravím závada částečně vyřešena co tomu bylo nevim pretesnil sem hlavu výměnil gufero i civku, nevím jestli jsem správně nasadil magneto snad ano.motor byl asi prechlastany vydělal jsem svíčku projel to jen tak známí poradil ale mezitím se mě vrtal ve svičce vrtal do mezery. Teď problem který nastal. Špatně to startuje motor pocukava jako by do vás někdo do zadu narážel, asi jako by chtěl chytit. Nedělá to furt proste chvilku netáhne potom chvilku zase táhne jakoby chtěl naskočit, a zase nic no po nějakých no nevím 500m 1kilometru šlapání se cukani zvýší za sebou a je to častější proste několikrát za sebou a potom proste chytí a jedu. Ale je prostě zdechlejsi jak před tím mírný kopec mu už dělá problém jde cítit takové to skubani ale ne jak při rozjezdu jakoby už nemohl plyn mám na plno. Proste se to blbě popisuje. A takhle se to opakuje zastavím nechám s chladnout a zase šlape jak blázen. Pořadí někdo co s tím děkuji snad jsem to napsal srozumitelné.


condorsr
Příspěvky: 19
Registrován: úte 20. srp 2019 18:50:51

Re: Nestartuje

Příspěvek od condorsr »

Mam dotaz.Zjistil jsem ,že mam asi bohatou směs.Někde tady na foru bylo,že pomůže poštelovat jehlu.Ale jak?Pustit ji dolu nebo naopak.


molca
Příspěvky: 50
Registrován: ned 28. dub 2019 21:51:24

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca »

dolu na poslední zářez


Michal321

Re: Nestartuje

Příspěvek od Michal321 »

Zkontroluj si pro jistotu sám tu svíčku. Zkus po tom přetěsnění motoru zase poladit jehlu. Podle popisu to vypadá na moc málo benzínu. U nového motoru jsem musel jehlu zvednout, aby to jelo, pak po pár kilometrech šla jehla zpátky, aby to jelo. Tenké podložky pod ségrovkou na jehle vytvoří i tři mezipolohy. Nemáš od pokusů zaolejovaný filtr vzduchu? Zatepla lehce rukou dotáhni šrouby na hlavě jako u nového.

Pro "condorsr" - Čím je jehla níž, tím víc přivře přívod paliva a tím chudší je směs.


condorsr
Příspěvky: 19
Registrován: úte 20. srp 2019 18:50:51

Re: Nestartuje

Příspěvek od condorsr »

Díky za rady.Nakonec to bylo opravdu uchlastaný.Motor a já si jenom chroctáme.Startuje na metru.


:?: Vse beru zpet.Po cca 10 km.I kdyz jsem pustil jehlu uplne dolu.Svicka je cerna,napalena.Slapanim jsem
si malem zpusobil srdecni prihodu.Ale krome par slabich poskubnuti nic.Takhle se to chovalo pred upravou jehly.Filtr jsem odstranil.Svicku jsem samozrejme vycistil a zkusil jinou.Se se stejnym vysledkem. :!:


:idea: Odpovídám si sám.Chyba byla banální.:::stačilo profouknout trysku::: :P
Takže pro všechny kutily jako já(lamy),začínejte trivialními věcmi.To se mi osvědčilo,nehledejte zbytečně složitosti jako já.
Naposledy upravil 1 dne condorsr; celkem upraveno 0x.


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

Michal321 píše: pon 02. zář 2019 15:09:22 Zkontroluj si pro jistotu sám tu svíčku. Zkus po tom přetěsnění motoru zase poladit jehlu. Podle popisu to vypadá na moc málo benzínu. U nového motoru jsem musel jehlu zvednout, aby to jelo, pak po pár kilometrech šla jehla zpátky, aby to jelo. Tenké podložky pod ségrovkou na jehle vytvoří i tři mezipolohy. Nemáš od pokusů zaolejovaný filtr vzduchu? Zatepla lehce rukou dotáhni šrouby na hlavě jako u nového.

Pro "condorsr" - Čím je jehla níž, tím víc přivře přívod paliva a tím chudší je směs.
Takže problém vyřešen. Ale problem přetrvává tak ze pokud nemám otáčky cca 30-35kmh tak to se mnou škube dopředu dozadu. Po přidání plynu cca z 20kmh skubani přestane a jede to normálně. Volnoběh nedrží ať steluju jak chci buď to řve nebo to zdechne. Pokud to řve tak se to nějak samo uklidní a po čase to zdechne, pokud je motor zahřáty tak drží ale to se mě podařilo jednou. Kdyz už myslím ze je to v pohodě tak se otáčky začnou sami od sebe zvedat, až to musím chcipnout . Kupoval jsem novou svíčku ale musel jsem upravit mezeru protože to špatně chytal je fakt minimální co já vím 0,5mm? Klidně popíšu dále pokud bude něco nesrozumitelné děkuji.


koblizek
Příspěvky: 103
Registrován: čtv 10. črc 2014 14:16:17

Re: Nestartuje

Příspěvek od koblizek »

Nemáš ucpaný výfuk ? Jednoduše ho sundej a zkus to bez něj . No a neotvírá se ti sytič - při vibracích se ta matka uvnitř ráda povoluje a tím se uzavírá přístup luftu na minimum ?


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

koblizek píše: sob 07. zář 2019 21:33:09 Nemáš ucpaný výfuk ? Jednoduše ho sundej a zkus to bez něj . No a neotvírá se ti sytič - při vibracích se ta matka uvnitř ráda povoluje a tím se uzavírá přístup luftu na minimum ?
Ta packa je dost na pevno přitahoval jsem to, výfuk jsem nezdělával stačí ta koncovka? Někdo říkal, ze může byt spatná cdi, ze při nižších otáčkách proste spatně zapaluje, může to byt i tím?


Host

Re: Nestartuje

Příspěvek od Host »

molca. píše: ned 08. zář 2019 11:02:59
koblizek píše: sob 07. zář 2019 21:33:09 Nemáš ucpaný výfuk ? Jednoduše ho sundej a zkus to bez něj . No a neotvírá se ti sytič - při vibracích se ta matka uvnitř ráda povoluje a tím se uzavírá přístup luftu na minimum ?
Ta packa je dost na pevno přitahoval jsem to, výfuk jsem nezdělával stačí ta koncovka? Někdo říkal, ze může byt spatná cdi, ze při nižších otáčkách proste spatně zapaluje, může to byt i tím?
Ne!


molca.

Re: Nestartuje

Příspěvek od molca. »

Ale u nové svíčky jsem musel zmenšit mezeru, špatně to zapalovalo to kovem to kopání do zad jakoby to chtělo chytit ale ne chytlo. Chytlo to třeba až cca po 100m někdy i více.


Host

Re: Nestartuje

Příspěvek od Host »

molca. píše: pon 09. zář 2019 6:32:14 Ale u nové svíčky jsem musel zmenšit mezeru, špatně to zapalovalo to kovem to kopání do zad jakoby to chtělo chytit ale ne chytlo. Chytlo to třeba až cca po 100m někdy i více.
Není to cdi.Je to něčím jiným!


Jan
Příspěvky: 21
Registrován: stř 01. kvě 2019 20:24:38

Re: Nestartuje

Příspěvek od Jan »

Vyzkoušej jestli je v pořádku magneto.Dej si 2 kabely z magneta na jazyk a protoč motor bez svíčky.Na jazyku by jsi měl cítit pulzy napětí v určitém intervalu.Pokud to bude pulzovat tak je magneto ok.Když tak vyndej svíčku a polož ji na válec a zkus nastartovat.Na svíčce by měly být jiskry pokud nejsou tak je vadné CDI nebo magneto.


Michal321

Re: Nestartuje

Příspěvek od Michal321 »

Na jazyk opatrně a toč pomalu. Nasliněné prsty vydrží víc, malou žárovku by to nažhavit mohlo a multimetr stojí pár korun. Při prošlápnutí na místě jsem naměřil 150V. Podívej se u cívky magneta na propoj mezi černým vodičem a kostrou. Může být uvolněný nebo napůl nevodivý.
Jestli to na volnoběh řve a nejde seřídit šroubkem, pak elektrika pálí, jak má, ale motor si přisává falešný vzduch. Na to stačí, aby se povolila objímka, která drží karburátor na sací trubce.
Jestli motor vrní(a brzdí) a semtam nahodile o metr poskočí vpřed, bude nestabilní hladina paliva. Mně tohle motor dělá na konci "přistávacího manévru", kdy zavřu kohoutek u nádrže a jedu na zbytek paliva z karburátoru. Pročisti palivové sítko v nádrži, aby mohlo nejen palivo volně dolů, ale i bubliny nahoru. Správně zlomyslná bublina udrží v hadičce spoustu benzínu a pod ní prázdný karburátor. Ještě může být přicpaný či zaseklý vstupní ventil nebo plovák v karburátoru. Na to pomůže zatřást s ním, profouknout vstup a pomačkat pumpovací tlačítko.


Host

Re: Nestartuje

Příspěvek od Host »

Michal321 píše: pát 13. zář 2019 17:07:30 Na jazyk opatrně a toč pomalu. Nasliněné prsty vydrží víc, malou žárovku by to nažhavit mohlo a multimetr stojí pár korun. Při prošlápnutí na místě jsem naměřil 150V. Podívej se u cívky magneta na propoj mezi černým vodičem a kostrou. Může být uvolněný nebo napůl nevodivý.
Jestli to na volnoběh řve a nejde seřídit šroubkem, pak elektrika pálí, jak má, ale motor si přisává falešný vzduch. Na to stačí, aby se povolila objímka, která drží karburátor na sací trubce.
Jestli motor vrní(a brzdí) a semtam nahodile o metr poskočí vpřed, bude nestabilní hladina paliva. Mně tohle motor dělá na konci "přistávacího manévru", kdy zavřu kohoutek u nádrže a jedu na zbytek paliva z karburátoru. Pročisti palivové sítko v nádrži, aby mohlo nejen palivo volně dolů, ale i bubliny nahoru. Správně zlomyslná bublina udrží v hadičce spoustu benzínu a pod ní prázdný karburátor. Ještě může být přicpaný či zaseklý vstupní ventil nebo plovák v karburátoru. Na to pomůže zatřást s ním, profouknout vstup a pomačkat pumpovací tlačítko.
Ano.Je tam až 350 V při prudkém sešlápnutí.Už to tady psal Tor.
Je to pravda.Ověřeno.


condorsr
Příspěvky: 19
Registrován: úte 20. srp 2019 18:50:51

Re: Nestartuje

Příspěvek od condorsr »

:idea: Odpovídám si sám.Chyba byla banální.:::stačilo profouknout trysku::: :P
Takže pro všechny kutily jako já(lamy),začínejte trivialními věcmi.To se mi osvědčilo,nehledejte zbytečně složitosti jako já.


Uživatelský avatar
j-z
Administrátor
Příspěvky: 727
Registrován: ned 06. črc 2014 13:47:50
Fotky: http://www.motokolari.cz/app.php/gallery/album/4

Re: Nestartuje

Příspěvek od j-z »

A o tom to je. Na tom motůrku se člověk leccos naučí.


j-z (Jiří) | admin@motokolari.cz
Ne všemu rozumím, ale vždy rád poradím
Odpovědět